Polykání ohně, Co jste nevěděli?

O polykání ohně je mezi lidmi spoustu předsudků a spekulací.
Pravdou je že tyto spekulace jsou většinou nesmyslné, neexistuje nic jako "studený plamen" nebo látka kterou má fakír v ústech díky které se nespálí.
Podle fakíra Daniela Mannixe (1951) je opravdové "tajemství" při polykání ohně snášení bolesti a puchýřů na jazyku, rtech a krku.

Fakírské umění není založeno na podvodech ale na zákonech fyziky, snášení bolesti a tréninku.

Je dobré si uvědomit zákony:
Teplo stoupá vzhůru
Plamen potřebuje kyslík
Tepelná vodivost

Polykání ohně
Polykání ohně
Polykání ohně

Jak na polykání ohně?

Předem musím upozornit na to že je to velice nebezpečné a vdechnutí plamene může být smrtelné.
Proto je dobré zkoušet to se zkušeným člověkem, který zná možná rizika.

Hodně zakloňte hlavu, to je důležité kvůli spálení patra.
Hůlku suňte kolmo k zemi doprostřed úst tak aby plameny stoupali vždy od úst.
Pomalu vydechujte, tím posíláte teplo ven z pusy a zároveň utlumujete plamen.
Můžete tak hůlku strčit do úst a pomalu ústa zavírat tím připravíte plamen o kyslík a plamen se zmenší. Pohybem navíc zajistíte aby ohnisko plamene nebylo delší dobu ve styku s dásněmi.
Po vytažení z úst hoří hůlka téměř okamžitě plným plamenem a vzbuzuje efekt že v ústech plamen hořel stejně intenzivně.
Pokud chceme plamen zhasnout uděláme to jako v předchozím kroku ale při zavírání úst krátce rychle vydechneme. Po zhasnutí plamene začne stoupat z hořáku kouř, ten by měl stoupat přímo vzhůru aby zamaskoval předchozí fouknutí.

Rady:
Všimněte si že fakíři používají vždy minimálně 2 hůlky. Střídavě je zhasínají každá hůlka tak hoří v kuse jen několik vteřin. Tkanina se tak nestihne zahřát a fakír hůlku udrží v zubech.
Mějte dostatečně zvlhčené ústa slinami.
Z hořáku nesmí vyčnívat žádná kovová součást jako upínací šroub drát atp. kovová součást se od plamene rozehřeje a spálí vás tkanina (kevlar) má mnohem nižší tepelnou vodivost proto se nezahřeje na příliš vysokou teplotu.
Je dobré mít hůlku dostatečně namočenou.

Palivo: Pro začátek sáhněte raději po hořlavině 3. třídy (Lampový olej), nebo lihoviny jako špiritus, absinth apod.



Rekordy:
V roce 2008 Hubertus Wawra (34) "Master of Hellfire" svými ústy během jedné minuty uhasil 68 hořících hůlek. video

V roce 2008 v New Yorku fakír Flambeaux udržel hořící hůlku v ústech celých 57 sekund.

No Comments Yet.

Leave a Reply

CzechEnglish